27 januari 2022

Op het ergste voorbereid

2 min read

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan drastische gevolgen hebben. Jaarlijks lopen honderdduizenden Nederlanders letselschade op in het verkeer. Met een wond of breuk kan je spreken van geluk. In ergere gevallen kan er sprake zijn van blijvende hersenschade of een verlamming. En het ergste: soms duurt het jaren voordat slachtoffers een redelijke schadevergoeding hebben. Dat gun je je ergste vijand niet. Wapen jezelf tegen dit soort benarde situaties. In deze blog: tips wat je kunt doen bij letselschade.

Letselschade en smartengeld

Allereerst een opheldering van definities. Bij letselschade spreken we over het letsel overgehouden aan een verkeersongeval. Je hebt in dat geval vaak recht op een schadevergoeding. Het kan bestaan uit materiëel letsel, zoals het gebrek aan inkomen en medische kosten. Maar het kan ook gaan om verdriet, pijn of angst: immaterieel letsel. In dat geval spreken we vaak van smartengeld. De hoogte van het smartengeld wordt door de rechter of verzekeraar bepaald aan de hand van Het Smartengeldboek van de ANWB.

Bewijs

Als je een letselschadevergoeding wil claimen, is het van belang dat je genoeg bewijsmateriaal verzameld. Denk aan het verzamelen van beeldmateriaal, getuigen en een verslag van de gebeurtenis. Bij een mild ongeval is het van belang dat u na het ongeval direct naar de (huis)arts gaat. Het bezoek aan de arts geldt als bewijs voor letselschade. Het kan echter ook zijn dat je na de aanrijding zelf niet goed in staat ben bewijs te verzamelen. Vraag dan een omstander om dit voor jou te doen.

Wees op tijd

Wanneer er sprake is van een ongeluk met een motorvoertuig, die je iets vlotter te acteren dan bij andere voertuigen. Je dient binnen drie jaar de wederpartij aansprakelijk te stellen. Bij andere letselschadezaken geldt een termijn van vijf jaar.

Boekhouden

Na het ongeval kun je veel onkosten claimen als gevolg van het ongeluk. Daarom is het van belang alle onkosten nauwkeurig bij te houden. Dat zijn bijvoorbeeld ook misgelopen inkomsten. Zorg in ieder geval dat je daar voldoende bewijsstukken voor hebt, zoals een werkgeversverklaring.

Spoorloze dader

Het kan gebeuren dat de dader doorrijdt na het ongeval. Dat is niet alleen strafbaar voor de dader, maar maakt het voor jou ook niet mogelijk de dader aansprakelijk te stellen. Gelukkig is er ook in deze situatie hulp mogelijk. Wanneer de dader is doorgereden, of wanneer de dader onverzekerd is, kun je aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Je kan er voor kiezen je zelf te ontfermen over letselschade claims. Maar je kan ook voor ondersteuning kiezen bij een letselschade advocaat. Een letselschadebureau neemt een hoop zorgen uit handen. In iedere stad zijn goede letselschadebureaus te vinden. Bijvoorbeeld woonachtig in Zwolle? Dan kan je terecht bij deze letselschade advocaat Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *